Juha iz mesa in kosti

Vem, da je kuhanje precej iz mode oziroma je dandanes zanj malo časa. Kaj pa če bi si enkrat na teden vzeli čas, da skuhate lonec juhe, ki bi trajal skoraj ves teden?

Pri pripravi hrane za mojo družino težim k poenostavljanju. In velik lonec krepčilne goveje-kurje juhe je osnova mojega pristopa.

Juha iz kosti in mesa je v naši prehrani stalnica. V nedeljo skuham toliko juhe, da jo lahko cela družina uživa vsak dan do petka. Kakšen lonček juhe zmrznem za čas, ko ni sveže juhe v hladilniku.

Krožnik juhe s koščki jušnega mesa je manjši samostojen obrok za ne preveč lačnega. Največkrat je predjed. Če ni ničesar na štedilniku, je juha rešitev, ki nekoliko poteši hudo lakoto, dokler ne skuham česa konkretnejšega. V času bolezni pa je krepčilen napitek.

Že dolgo v juho ne zakuhavam rezancev ali česa podobnega. Sprva so se doma malo pritoževali, ker sem jim kar naenkrat začela servirati čisto juho, ampak so se na novi način hitro navadili.

Juho kuham po receptu Sally Fallon Morell. Sčasoma sem ga malo prilagodila.

Nedavno sem juho poskusno skuhala brez zelenjave in začimb, pa je bila prav tako dobra. (Od sosede sem izvedela, da se je v preteklosti pri njih na kmetih prava goveja juha kuhala brez zelenjave.)

Vedno poskrbim za raznolike sestavine živalskega izvora. Za juho kupim goveje kosti z mozgom, sklepe (dajo juhi želatino), kosti z mesom, goveji rep, lahko tudi staro kuro, kurje kremplje (dajo juhi želatino) in kosti od kokošjih beder (svežim bedrom odstranim kosti; meso pripravim za kosilo, kosti pa zmrznem za juho). Kurje kremplje in kosti enkrat presekam s kuhinjsko sekirico.

Kosti (dodam tudi meso, čeprav ni nujno) najprej 30 minut do 1 ure namakam v mešanici 1 litra vode in 0,5 decilitra jabolčnega kisa, ki naj bi iz kosti potegnil v juho minerale, zlasti kalcij, magnezij in kalij.

Potem dodam še 2 litra vode in dam juho kuhati. Ko zavre, se na površini juhe nabere pena, ki jo z veliko žlico odstranim. Ko odstranim peno, v juho dodam zvrhano žličko nerafinirane grobe soli, zelenjavo in začimbe. (Težko je peno odstraniti, če na vrhu lonca plavajo zelenjava in začimbe.)

Po receptu naj bi se goveja juha kuhala vsaj 12 ur (pa vse do 72 ur), kurja juha pa od 6 do 24 ur. Jaz sem dolžino kuhanja prilagodila indukcijskemu štedilniku in našemu življenju: naša indukcija se poleti pregreva in zato sama ugaša kar sredi daljšega kuhanja (zato juhe ponavadi ne kuham, ko je zunaj prevroče; če pa jo kuham, štedilnik vsake par ur ugasnem in počakam, da se zares izklopi, tj. preneha brneti); poskusila sem tudi kuhati juho čez noč, pa potem nisem mogla mirno spati, ker štedilnik ni bil pod nadzorom. Nisem pa še poskusila s počasnim kuhalnikom (angl. crock-pot), ker ga nimam. Juho kuham približno 9 ur, od jutra do večera.

Pred koncem kuhanja dodam še približno 700 mililitrov vode (skupaj znese 3,7 litra vode); ko juha spet zavre, jo zaradi dodane vode pustim vreti še 10 minut.

Na koncu najprej iz lonca previdno odstranim kosti z mozgom (tako da se mozeg ne razlije v juho). Mozeg in meso iz juhe porabim za polpete (včasih sem precejeni juhi dodala pretlačen mozeg in premešala; ne vem, ali bi otroci jedli sam kostni mozeg; ni pa jih motilo, če sem ga pretlačila in dodala juhi, tako da nekaj koščkov mozga plava v vsakem krožniku juhe, ki sem ga postregla.).

Juho precedim skozi veliko kovinsko cedilo v velik lonec.

Včasih sem jušno meso razrezala na koščke in ga shranila v hladilniku. Dva ali tri dni (dokler pač mesa ni zmanjkalo) sem krožnik juhe postregla z nekaj koščki mesa.

Po precejanju lonec juhe takoj začnem hladiti v mrzli vodi v kuhinjskem koritu. Da se juha ohladi čim hitreje, vodo v koritu večkrat zamenjam in juho večkrat pomešam. (Nekdo me je nekoč opozoril, da je treba juho čim prej ohladiti, da se potem dolgo ne skisa.) Ko je juha že skoraj čisto ohlajena, maščoba pa še nekoliko tekoča, je nekaj zajemalk dam v plastične posodice in zmrznem.

Čez noč se juha strdi v nežen žele, na vrhu pa se nabere plast maščobe, ki sem jo v preteklosti z žlico razbila na koščke in vsakič ko sem pogrela nekaj zajemalk juhe, sem zraven zajela tudi nekaj koščkov maščobe. Dandanes odstranim vso maščobo, ker nam v prehrani ne manjka živalskih maščob. Če pa bi doma imela zbirčnega otroka, ki zaužije premalo kakovostne hrane, pa bi maščobo na juhi zagotovo ohranila.

Pa dober tek!

Preberite še Juha je kuhana. Kako dosežem, da jo bo otrok pojedel?

One thought on “Juha iz mesa in kosti

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s