Surova jajca

Moja družina je pojedla že toliko surovih, kuhanih in pečenih kokošjih jajc, da nam je lahko nerodno pogledati kokoši v oči. Zato lahko iz izkušenj napišem nekaj besed, ki bi lahko bile v pomoč komu, ki ima zadržke pred uživanjem surovih jajc.

Iz surovih rumenjakov pripravljamo okusno sladko kremo, tako da z električnim mešalnikom z metlicama surove rumenjake in med zmiksamo v gosto kremo. Surove rumenjake dodajamo tudi smutijem.

V vseh teh letih uživanja surovih rumenjakov se ni nihče od nas okužil s salmonelo.

Najbrž je bistveno, da jajca kupujemo od branjevk na lokalni tržnici. Ob slučajnem pomanjkanju jih kupimo v bližnji trgovini. Za trgovinska jajca težko trdim, da so neoporečna, ker smo jih v teh letih pojedli zelo malo. Lahko pa to rečem za jajca s tržnice.

In zakaj samo surove rumenjake, ne pa tudi surovih beljakov?

Sally Fallon v svoji knjigi razloži, da surov beljak vsebuje antihranila: avidin, ki naj bi slabo vplival na absorpcijo biotina (vitamina B7), ter zaviralce tripsina, ki naj bi slabo vplivali na presnovo beljakovin. Antihranila lahko nevtraliziramo, če jajca termično obdelamo.

Dejansko smo že uživali tudi surove beljake. Naše izkušnje so, da lahko surov beljak nekomu ne dela težav, drugemu pa povzroči precejšnje želodčne in črevesne težave.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s