Jetrca

Kako sem vzljubila jetrca

Jetra se vračajo v modo. So novo super živilo, ki ga niti ni treba uvažati iz daljnih krajev.

Jetra … ali jih imate radi ali pa se vam želodec obrača ob sami misli nanje. Če ste med zadnjimi, pa si vseeno prizadevate, da bi jetra vključili v svojo prehrano, vam bo mogoče pomagala moja izkušnja.

Včasih sem imela precejšen odpor do hrane živalskega izvora. Ni šlo za etične zadržke; moje telo je enostavno zavračalo tako hrano. Da sem sploh pojedla nekaj mesa, sem si kot otrok s koščki mesa v usta nabasala še precej kruha. Iz vsakega zrezka sem s kirurško natančnostjo izrezala vsak košček maščobe, vsako žilico in nepravilnost.

Ko sem začela svojo pot raziskovanja prehrane, sem ugotovila, kako pomembne so živalske maščobe za zdravje. Pa sem v prehrano najprej vključila maslo, ker sem ga imela rada, pa sem se ga izogibala, ker naj bi škodilo zdravju. V bistvu mi je uživanje masla vzbujalo prav prijeten občutek ugodja. S postopnim uvajanjem živalskih maščob so se začele spreminjati moje prehranske preference in počasi sem v svojo prehrano vključevala vse več živil živalskega izvora. Zelo rada sem imela maslo, svinjsko mast, ocvirke, sardele in jajca. Sicer sem pojedla tudi več mesa, ampak s precejšnjim ravnodušjem.

Hrana živalskega izvora je zelo dobro vplivala na moje psihofizično zdravje.

Leta kasneje sem se želela temeljito rehabilitirati svoje škripajoče sklepe, zato sem se lotila karnivorne diete (karnivorna dieta dopušča le hrano živalskega izvora). Navdušeni zagovorniki karnivorne diete poudarjajo pomen uživanja živalskih organov, zato sem začela raziskovati, kako bi se pripravila do tega, da kdaj pa kdaj pojem nekaj koščkov jeter.

Na YouTubu sem našla recept za jetra s šunko. Tako sem koščke piščančjih jetrc na ponvi popražila s koščki šunke. Na koncu sem jetrca dobro posolila in popoprala. Vsak košček jeter sem pojedla s koščkom šunke. In je kar šlo.

Z vsakim tednom karnivorne diete sem raje jedla meso in jetra. Prišla sem celo do tega, da sem jetra lahko pojedla sama, brez šunke, in da sem dejansko rada jedla govedino, ki me je prej puščala ravnodušno. Odkrila sem celo svojo najljubšo vrsto jeter, in sicer telečja.

Temelj moje prehrane tudi danes ostajajo meso, jajca, jetra in ribe.

Jaz sem bila glede mesa in jeter res ekstremen primer, zato si mislim … če je meni uspelo vzljubiti jetra, bi moralo tudi vam.

Kako pripraviti jetrca

200 g jeter, narezanih na kocke (kakršnakoli jetra; edino žrebičkova so se mi zdela precej trda)
svinjska mast
šunka, narezana na tenke rezine in nato na koščke

Na ponvi malo segrejem svinjsko mast, dodam jetra. Na zmernem ognju jih mešam, da zakrknejo z vseh strani. Nato ponev pokrijem s pokrovko, malenkost zmanjšam plin in pustim jetra, da se dušijo 3 minute. Potem jetra premešam, pokrijem in jih dušim še 3 minute. Ponev odkrijem, dodam koščke šunke in povečam plin, da jetra še malo zapečem. Iz varnostnih razlogov ponev delno pokrijem s pokrovko, ker začne proti koncu pečenja iz ponve precej špricati. Ko so jetra lepo zapečena, plin ugasnem, jetra pa dobro posolim in popopram.

Pa dober tek!

One thought on “Jetrca

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s