Sardele in sardoni

Zakaj sardele in sardoni

Med ribami so sardele in sardoni moja prva izbira. So plava riba, bogata z omega 3 maščobnimi kislinami, ki so ključne za naše zdravje, predvsem za razvoj možganov. Omega 3 delujejo protivnetno. Morske ribe so prav tako bogate z jodom. Sardele in sardoni niso gojeni in so cenovno najugodnejši.

Kako dosežem, da otroci jejo ribe

Doma imamo prehransko svetovalko (mene! :)), a to ne pomeni, da so moji otroci in mož posebne vrste ljudje, ki bi za kosilo brez pripomb pojedli vsak svoj krožnik sardel. (Kljub vsemu mojemu prehranskemu modrovanju na srečo še niso organizirali protesta proti meni.)

Zato sardel ali sardonov ne postrežem kot glavno jed, pač pa jih imamo za neke vrste predjed. Recimo, da jih jemo vsak drugi dan. Vsak prvi dan pa za predjed postrežem jetrca.

Kako vem, da je riba sveža

Sardele ali sardone kupim v ribarnici ali večji trgovini ob petkih, ko je večja verjetnost, da so ribe zares sveže.

Sveža sardela in sardon imata bistre črne oči, rdeče ustnice, lep nasmeh in sfriziran rep. Ne, hecam se. Sveža sardela in sardon ima bistre črne oči in čvrsto meso. Ni treba, da je človek strokovnjak, da bi pri čiščenju sardel in sardonov ugotovil, ali je riba sveža, saj je razlika med svežo in nesvežo ribo očitna: nesveža sardela in sardon pod prsti skoraj razpadeta.

Kako ribe očistim

Čiščenje rib, prvi del
Čiščenje rib, drugi del

Kako ribe očistim? Oglejte si zgornja posnetka. Dvakrat rez z ostrim nožem + curek mrzle vode in voilà, riba je očiščena.

Ko kupim sveže sardele ali sardone, jih skušam očistiti in zmrzniti čimprej, torej v nekaj urah. Namreč, če ribe predolgo čakajo v hladilniku na čiščenje, njihovo meso ni več čvrsto.

Jaz sem v čiščenju sardel in sardonov že precej spretna: 3 kg sardel očistim v 30 minutah.

Lahko si seveda življenje poenostavite in kupite kar očiščene sardele, ki so približno 1 evro dražje. A v tem primeru morate vedeti, kateri dan ribarnica dobi sveže sardele, da vam ne bi podtaknili očiščenih nesvežih sardel. Ja, tudi to počnejo. Če še niste strokovnjak za svežino sardel in sardonov, je dober test kakovosti in svežine, če v ribarnico v nakup pošljete nosečnico. Ja, preverjeno. Takrat marsikaterega prodajalca zagrabi iskrenost, in če ribe niso sveže, nežno odkima z glavo, ko ga vprašate, ali so sveže.

Takoj ko sardele očistim, jih spakiram v ustrezno velike porcije in zmrznem. Paketek rib vzamem iz zmrzovalnika in dam na tajanje v hladilnik en dan pred uporabo.

Kako premagati odpor do čiščenje rib

Če se vam čiščenje rib upira, lahko, kot omenjeno, kupite očiščene, če jih ima ribarnica na voljo. Lahko pa iz izkušnje povem, da se človek hitro navadi na kri, čreva in odrezane ribje glave 🙂 Hočem reči, če sem jaz premagala odpor do njih, ga lahko kdorkoli. Več o tem, kakšna občutljiva dušica sem bila v preteklosti, lahko preberete v članku Kako sem vzljubila jetrca. Mislim, da vam bo potem jasno, da lahko vsakdo premaga odpor do čiščenja rib.

Kako pripravim sardele in sardone

Sardel in sardonov pred peko ne pomokam. V preteklosti sem jih pomokala s koruzno moko: pomokane sardele in sardoni med peko dobijo zlatorumeno skorjico in lepo hrustljav rep. Sardele in sardone pripravim tako, da jih na hitro popečem z vsake strani na majhnem ognju v svinjski masti, saj svinjska mast dobro prenaša višje temperature. Popečem jih res na hitro, ker omega 3 maščobne kisline ne prenašajo dobro vročine. Mislim, da se zato ribja juha ne kuha iz plave ribe, pač pa iz bele ribe. Pečem jih na emajlirani ali železni ponvi. Med pečenjem jih rahlo privzdignem z vilicami, da se ne primejo.

Zakaj odsvetujem konzervirane ribe

Priznam, tudi moja družina kdaj pa kdaj odpre konzervo tune. Saj ne živimo v izolaciji brez vpliva zunanjega sveta. Me je pa en dan močno zabolelo, ko je moj otrok doma povedal to: nasploh firbčna učiteljica je tokrat želela od njega izvedeti, kaj doma jemo. Otrok je odgovoril: konzerve.

Konzerve??!! Pri vsej zdravi hrani, ki jo vsak dan pripravim za družino, se je otrok najprej spomnil na konzerve. Kurja, goveja juha, sardele, sardoni, govedina, perutnina, svinjina, jajca, kislo mleko in kefir, ki ju naredim sama, zelenjava, kislo zelje, jetrca, pa posebna vrsta torte, … Ja, ampak najbolje pripravim konzervo tune.

Dogodek bom najbrž prebolela enkrat na psihoterapiji 🙂

Zdaj pa k bistvu: zakaj odsvetujem redno uživanje konzerviranih rib. Po mojih standardih so konzervirane ribe predelana hrana. Moja prehranska smer pa je vedno polnovredna in nepredelana hrana. Omega 3 maščobne kisline v ribah so občutljive, hitro oksidirajo; tudi maščobne kisline v rastlinskem olju v konzerviranih ribah hitro oksidirajo. Oksidirane maščobne kisline pa škodijo zdravju.

Pa dober tek.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s