Kruh brez moke, kruh brez mleka, kruh brez glutena

Nadomestek kruha

Zadnje čase nisem ravno ustvarjalka receptov. Kuham preprosto: meso – dušim, spečem; ribe – na hitro popečem; jajca – skuham, spečem, pripravim surova; zelenjava – dušim, serviram surovo kot solato, itd.

Mogoče se zdi nepredstavljivo, da sem družinsko prehrano »zreducirala« na osnove, a lahko zagotovim, da je vrnitev k enostavno pripravljeni polnovredni in nepredelani hrani najboljši način za premagovanje odvisnosti od hrane, motenj hranjenja in drugih manj resnih težav s hrano.

Torej, recept za nadomestek kruha. V preteklosti sem imela težavo, kam s surovimi beljaki, ko naredim sladko jajčno kremo iz surovih rumenjakov. Ta recept za nadomestek kruha je torej nastal iz potrebe, da koristno porabim večjo količino beljakov. Ni nastal iz želje, da nadomestim običajni kruh (ki ga v moji družini ne jemo).

Osnova za recept so torej beljaki: ko pripravim sladko kremo iz rumenjakov, mi beljaki ostanejo. Če vem, da jih bom porabila hitro, jih shranim v hladilnik v kozarec za vlaganje; v nasprotnem primeru jih zmrznem. Ja, beljake lahko zmrznete.

Sestavine

beljaki, 1 kozarec za vlaganje (0,72 L) uporabim za sneg; pol takega kozarca beljakov uporabim za »testo«; ker je recept precej prilagodljiv, včasih v »testo« zlijem tudi cel kozarec beljakov; če nimate možnosti, da bi zbirali beljake, jih lahko kupite v tetrapaku: Spar ima 500-gramski tetrapak beljakov deSpar; zagotovo potrebujete 2 taka tetrapaka, lahko pa tudi 3
mandlji, mleti, 300 g
mak, mleti, 3 žlice
sončnična semena, mleta, 50 g
bučna semena, mleta, 50 g
psilium (indijski trpotec), 5 zvrhanih žličk
sol, ¾ žličke

Recept je zelo prilagodljiv: če nimate sončničnih in bučnih semen, lahko ustrezno povečate količino mandljev. Lahko dodate tudi kakšno žlico kokosove moke. Mak lahko izpustite. Mak lahko nadomestite s kokosovo moko.

Če je »testo« preredko, mu dodajte še kakšno žličko trpotca. Včasih imam na voljo malo več beljakov, zato testu dodam več trpotca.

Postopek

Pekač obložim s peki papirjem in obilno namažem s kokosovim oljem (lahko ga namažete tudi z drugo maščobo, ki dobro prenaša visoke temperature).

V multipraktiku na drobno zmeljem mandlje. V multipraktik dodam še sončnična in bučna semena. Zmeljem vse skupaj. Dodam še mak, psilium in sol. Zmeljem vse skupaj.

Prižgem pečico na 150 stopinj Celzija, gretje zgoraj in spodaj.

Mletje pretresem v veliko posodo. Dodam tekoče beljake (1/2 kozarca ali kar 1 kozarec za vlaganje). Vse skupaj zmešam z električnim mešalnikom na metlice. Pustim, da trpotec popije tekočino. Če je zmes preredka, dodam trpotec.

V veliki posodi naredim sneg iz beljakov (1 poln kozarec za vlaganje + ščepec soli). Sneg previdno vmešam v testo.

Zmes vlijem v pekač (41 × 30 × 5,5 cm), pekač dam v vročo pečico. Pečem 1 uro pri 150 stopinjah.

Kruh se po pečenju malo sesede. Razrežem ga na poljubno velike kose. Pred uporabo vsak kos prerežem (kot bi prerezala žemljo), da dobim dva kosa »kruha«.

Kruh zmrznem. Odtaja se hitro: prerezano »žemljo« pustim na krožniku na pultu; odtaja se v 2 urah (tajanje spodbudim tako, da nekje na sredini tajanja polovici žemlje nežno ločim med sabo). Med tajanjem se zgornja polovica žemlje (tista plast žemlje, ki se je v pekaču pekla zgoraj) rada prilepi na krožnik, če žemljo na krožnik odložite z zgornjo stranjo navzdol. Spodnja stran žemlje se ne prilepi na krožnik, ker je dobro pomaščena s kokosovim oljem.

Voilà!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s