Kako speči jajce na oko

Če še ne veste … Jajca se vračajo v modo.

Britanska zdravnica Natasha Campbell-McBride, ki zdravi avtizem, depresijo, disleksijo, dispraksijo, shizofrenijo, ADD, ADHD, pravi, da so jajca eno najbolj hranljivih in najlažje prebavljivih živil na svetu.

Surov rumenjak primerja z materinim mlekom, saj lahko naše telo rumenjak absorbira skoraj 100-odstotno brez prebavljanja.

Zato … Morda je tam zunaj še kdo, ki ne zna ocvreti jajca in mu bo ta zapis v pomoč.

Zame prvo pravilo je, da mora biti na ponvi dovolj maščobe. Jaz uporabljam svinjsko mast, ker dobro prenaša višje temperature. Če je na ponvi dovolj maščobe, lahko ponev med peko zibate sem in tja ter tako z vročo maščobo oblivate zgornji del beljaka, da hitreje zakrkne, rumenjak pa ostane tekoč.

Če si za obrok pripravim tri jajca na oko, spečem vsako jajce posebej, ker želim, da rumenjak pri vseh ostane tekoč. Če jajca spečem naenkrat, zagotovo niso pečena enakomerno: en rumenjak bo tekoč, eden ali dva pa bosta zakrknila.

Sestavine

Jajca, seveda. Ne morete ocvreti jajc brez jajc (no pun intended).
Svinjska mast
Ocvirki

Kako ocvreti jajce

Zajamem zajetno količino svinjske masti in nekaj ocvirkov. Segrejem jih na ponvi na srednjem ognju. Ocvirke razporedim na sredino ponve, na njih dam peči jajce. Ponev pokrijem s pokrovko. Počakam, da beljak zakrkne toliko, da lahko začnem ponev zibati sem in tja, ne da bi se pri tem razlil oziroma poškodoval rumenjak.

Začnem z zibanjem ponve, tako da vroča mast obliva zgornjo stran beljaka. Potrudim se, da mast teče sem in tja ob rumenjaku. Tako cel beljak zakrkne prej, rumenjak pa ostane tekoč.

Postopek ni zamuden, čeprav spečem vsako jajce posebej. Med čakanjem, da se speče zadnje jajce, se prvi dve jajci ne ohladita pretirano.

Buon appetito!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s